Zdjęcie przedstawiające charakter wydarzenia

Opole - XIV Festiwal Opolskich Smaków FOOD & MUSIC

Opole - Miasto Opole

25.08.2023 15:00 - 27.08.2023 21:00

XIV Festiwal Opolskich Smaków FOOD & MUSIC
PROGRAM:

Piątek 25 sierpnia 2023 r.

15.00 – 18.00 – Jarmark Produktów Regionalnych, Piwa Rzemieślnicze, Food Trucki

15.00 – 20.00 – Wawel Truck – interaktywna ciężarówka pełna atrakcji

15.00 – 18.00 – Akademia golfa dla dzieci (Karolinka Golf Park)

15.00 – 18.00 – Gotowanie z szefem kuchni restauracji Śtantin Stare Siołkowice – Danielem Lazinka: Pranzunki – popularna potrawa śląskiej wsi.

15.00 – 18.00 – Gotowanie z Adrianem Feliksem (Top Chef): Przystawka – tatar z śledzia z majonezem lubczykowym, podany na toście francuskim oraz danie główne – rosotto z kaszanką, jabłkiem, rzodkiewką i śmietaną z Olesna.

18.00 – Oficjalne otwarcie festiwalu

18.00 – 21.00 – Koncerty finalistów Craft Music City

 

Sobota 26 sierpnia 2023 r.

12.00 – 18.00 – Jarmark Produktów Regionalnych, Piwa Rzemieślnicze, Food Trucki

12.00 – 17.00 – Warsztaty: Zdrowa kuchnia dla każdego!

12.00 – 17.00 – Warsztaty dla dzieci: Lukrowanie wakacyjnych słodkości

12.00 – 15.00 – Gotowanie z szefową kuchni Bistro Finezja z Tułowic – Kingą Gallą: Faworki z karpia niemodlińskiego w dwóch odsłonach: z musem z pieczonej dyni i papryki oraz sosem chrzanowym z kaparami

13.00 – 18.00 – Zajęcia plastyczne i edukacyjne dla dzieci „Las i jego dobro”.

13.00 – 13.30 – Panel dyskusyjny: Od czego zacząć przygodę z dobrym piwem

13.30 – 18.00 – Gotowanie z Kubą Tomaszczykiem (MasterChef Junior, MasterChef):

– Starter: tatar z sarny, marynowane grzyby, grzanka z pesto ziołowym i olejem Głubczyckim

– Danie główne: casolett z golonką i fasolą Wrzawską, kiełbasą jałowcową i udkami kaczymi

– Deser: sernik z mascarpone z karmelizowanymi owocami leśnymi i z ziemią z czekolady

15.00 – 18.00 – Gotowanie z szefem restauracji Zamkowy Młyn Krapkowice – Arkadiuszem Chwałkiem: Karminadle z tymiankiem, pure ziemniaczanym z nutą musztardową oraz musem z pietruszki i sianem z pora.

15.00 -15.30 – Panel dyskusyjny: Produkty pszczele żywią i leczą

16.00 – 16.30 – Panel dyskusyjny: Las jako spiżarnia i nie tylko.

18.00 – 21.00 – Koncerty finalistów Craft Music City

 

Niedziela 27 sierpnia 2023 r.

12.00 – 18.00 – Jarmark Produktów Regionalnych, Piwa Rzemieślnicze, Food Trucki

12.00 – 15.00 – Gotowanie z szefem Restauracji Hotelu Mercure Opole – Radkiem Bebekiem: Żurek na maślance.

12.00 – 17.00 – Warsztaty: Zdrowa kuchnia dla każdego!

13.00 – 17.00 – Warsztaty: Zabawy z woskiem pszczelim

13.00 – 17.00 – Gotowanie z Karolem Kus (kanał „Masz to w lesie”) na wielkiej patelni

15.00 – 18.00 – Gotowanie z szefem restauracji Opolanka – Marcinem Klichem: Mus z chałwy, przecier z czarnej porzeczki i ciasto parzone.

15.00 – 18.00 – Gotowanie z Adrianem Feliksem (Top Chef): Curry drobiowe z trawą cytrynową i kus kusem z kalafiora

15.00 – 15.30 – Panel dyskusyjny: Pszczoły to sól ziemi – bez nich nie przeżyjemy.

16.00 – 16.30 – Panel dyskusyjny: Las w życiu codziennym.

18.00 – 21:00 – Koncerty finalistów Craft Music City